Vi går ikke online lenger – vi lever online.

Dette betyr at kunder, til enhver tid prøver å finne eller knytte kjennskap til din merkevare eller tjeneste, når som helst, og forventer å finne et svar på spørsmålene sine. Disse tidspunktene skjer gjennom hele kundens beslutnings reise. Det er disse mikroøyeblikk du må kjempe for. Man må kjempe for å vinne kundens hjerte, hjerne og kroner.

Mikroøyeblikk skjer når folk refleksivt strekker seg til en eller annen enhet, som oftest er dette en smarttelefon, for å lære noe, få noe gjort, dra et sted, eller kjøpe noe. De er intensiv rike øyeblikk når beslutninger blir gjort og preferanser blir skapt.

 

Det er i disse øyeblikkene hvor kundens forventninger er høyest. Det har blitt slik forbi våre smarttelefoner har blitt så kraftige og så oppkoblet at forbrukerne forventer umiddelbar tilfredshet. Det er ingen som kan vente 5 sekunder lenger, øyeblikket vil allerede ha passert.

Som leverandør av varer og tjenester er man nødt til å være der i de avgjørende øyeblikkene hvor kunden ser til din bedrift eller varemerke for å løse deres utfordring. De som klarer å tilpasse seg dette nye markedet vil nesten ha en urettferdig fordel over sine konkurrenter.

Den nye hverdagen

Folk sjekker sin telefon 150 ganger om dagen. Dette er helt syke tall, men når man tenker seg at telefonen er det første man sjekker når man våkner og det siste man legger fra seg om kvelden, er dette bare et faktum i den verden vi lever. I hundrevis av mikroøyeblikk gjennom hele dagen, bruker folk sine mobiltelefoner for å finne svar på sine spørsmål og løse problemer mens de er på farten eller sitter i sofaen. Dette betyr at det er flere muligheter for du som leverandør må være der og kunne være til nytte.

Jeg vet ikke om du har har tatt kollektiv i det siste. Det er praktisk talt ingen som leser avisen eller ett magasin lenger. De fleste har også store øreklokker som virkelig gjør deg fordypet i det digitale univers.

Hva sier statistikken?

Statistikk fra Google sier at 91% av mobilbrukere for inspirasjon midt i en oppgave de holder på med. 62% finner det mer sannsynlig for å kjøpe en vare eller tjeneste med en gang mens de jobber med en oppgave eller et problem fordi de bruker telefonen for inspirasjon.
Og 90% bruker mobil til å jobbe mot et langsiktig mål mens de er på farten. Jeg som trodde de satt å spilte Candy Crush? Så feil kan man ta.

Så hvorfor er disse mikroøyeblikkene så viktig? Hvorfor skal en bry seg? Igjen må vi se til statistikken. Man kan påvirke et kjøp ved å møte folk i deres øyeblikk av nysgjerrighet og behov når de driver med utforskning.

Hele 82% rådfører sin smarttelefon mens de er i butikken og 66% av forbrukere går online med sine telefoner for å lære mer om noe de så i en TV-reklame.
51% har kjøpt en vare fra et firma eller annet merke enn de de hadde til hensikt å gjøre, fordi informasjonen de fikk på et søk var nyttig! Snakk om å snuble rett før målstreken!

Og vinneren er…..

I disse mikroøyeblikkene vil forbrukerne ha det de vil ha, når de vil ha det – og de blir tiltrukket mot merkevarer og tjenester som innfrir deres behov.

Rådet er derfor:

  • Vær der. Prøv å forvent disse øyeblikkene for målgruppen din. Forplikt deg til å være der for å hjelpe dem når disse ønskene oppstår.
  • Vær til hjelp. Gi forbrukerne en digital opplevelse som er relevant for deres behov i øyeblikket, og gi dem raskt svarene på det de leter etter.
  • Lag en sømløs opplevelse på tvers av alle skjermer og kanaler. Mål den kollektive effekten på tvers av disse for å hele tiden forbedre opplevelsen.

Det vil være til tider en umulig oppgave, men når forbrukerens behov møter riktig svar kan nettopp din merkevare bli deres helt i hverdagen.

PS. Google ruller for fullt ut sin mobile-first indeksering. Det vil si at de som har gjort sine nettsider mobilvennlig vil bli indeksert først hos Google. Dette vil ha en innvirkning på søkeresultat ved at disse sidene vil bli vist først. Mer om dette i neste post.